WeerLissabon.nl

Rondleiding bij Sporting Portugal (Estádio José Alvalade)

Sporting Portugal (Sporting CP) is één van de bekendste en grootste voetbalclubs van Portugal. De club maakt al sinds de beginfase deel uit van de traditionele top drie van het land. Jaarlijks strijden Sporting Portugal, Benfica en FC Porto om de landstitel. Sporting CP speelde ook sinds het bestaan ieder seizoen op het hoogste voetbalniveau van Portugal, het degradeerde geen enkele keer. Je kunt tijdens een welverdiende vakantie in Lissabon een bezoekje brengen aan het Estádio José Alvalade. De thuishaven van Sporting Portugal kan je namelijk zelf ontdekken met een speciale rondleiding.

Estádio José Alvalade in Lissabon

Het Estádio José Alvalade is het stadion van de topclub Sporting Portugal. Vroeger ging de club door het leven onder de naam Sporting Lissabon. Het stadion werd gebouwd vanwege het EK voetbal 2004 in Portugal. Het nieuwe stadion kwam direct naast de oude thuishaven van de club te staan. Het voetbalstadion kent een capaciteit van ruim 50.000 toeschouwers. In augustus 2003 speelde Sporting Portugal de openingswedstrijd van het seizoen tegen Manchester United. De Portugese voetbalclub won met 3-1. Uiteindelijk werden er in het Estádio José Alvalade drie EK groepsduels gespeeld, maar ook een kwartfinale en een halve finale. Het halve finale duel was die tussen Portugal en Nederland. Het Portugese elftal won met 2-1 in een wedstrijd die nog altijd bekend staat als één van de hardste wedstrijden aller tijden. Een jaar later was het stadion van Sporting Portugal het decor voor de UEFA Cup finale tussen de club uit Lissabon en CSKA Moskou. De Russen won met 1-3.Een rondleiding door het Estádio José Alvalade is een leuke ervaring. Je komt op bijzondere plekken in het stadion, waaronder de persruimte, de kleedkamers, de bestuurskamer en ga zo nog maar even door. Je kan ook even plaatsnemen op de spelersbank en zeer dichtbij het speelveld komen. Na afloop van de rondleiding bij Sporting Portugal kan je nog een bezoek brengen aan het museum van de club.

World of Sporting Museum

Het World of Sporting Museum is gevestigd in het voetbalstadion en kan zeker een ouderwets museum genoemd worden. Bij de andere grote clubs zoals Benfica en FC Porto zijn de musea high tech, interactief en modern. Het Sporting Portugal museum is juist wat meer standaard. Je kan de gewonnen prijzen van dichtbij bewonderen en meer te weten komen over de grootste iconen die in het shirt van Sporting Portugal hebben gespeeld.Het World of Sporting Museum is doordeweeks geopend van 11:00 uur 18:00 uur. Je kan doordeweeks ook alleen het museum bezoeken, dan hoef je er geen rondleiding aan vast te plakken. Dat is in het weekend anders en dan kan je de twee activiteiten uitsluitend combineren. Een combinatie ticket kost slechts 10 euro, terwijl je voor een los kaartje voor het museum 8 euro moet betalen. Het Estádio José Alvalade is eenvoudig bereikbaar met de groene metrolijn. Je dient dan uit te stappen bij de halte ‘Campo Grande’. Je kan ook met de auto naar het stadion afreizen, aangezien parkeren mogelijk is. Tijdens wedstrijddagen is parkeren overigens een stuk moeilijker.

Wedstrijd van Sporting Portugal bezoeken

Het is ook een erg leuke ervaring om eens een wedstrijd te bezoeken van Sporting Portugal. De club speelt zijn wedstrijden op het hoogste Portugese voetbalniveau en in het nationale bekertoernooi. Dat is nog niet alles, want de topclub komt ook uit op Europees niveau (Champions League of Europa League). Je krijgt hierdoor vrijwel het hele jaar door de kans om een wedstrijd te bezoeken. Tickets voor de wedstrijden kan je op de website van de club kopen of bij één van de speciale kaartverkopers. Als je op de dag van de voetbalwedstrijd bij het stadion bent dan zijn de kaarten te koop bij de verkoopbalie. Een ticket kost minimaal 17 euro. Let op, de kans bestaat dat de wedstrijd al uitverkocht is voorafgaand aan het duel. Zorg er dus voor dat je er tijdig bij bent.

Bekende oud-spelers van Sporting Portugal

In het verleden speelde er diverse bekende Nederlandse voetballers bij Sporting Portugal. De iconische voetballer Frank Rijkaard stond ooit onder contract bij de club, wat eveneens geldt voor Khalid Boulahrouz en Bas Dost. De laatstgenoemde speler groeide uit tot een geliefde speler bij Sporting Portugal en was bijzonder vaak trefzeker. In 2002 stond de wereldberoemde Cristiano Ronaldo in het veld bij de Portugese topclub. Andere bekende spelers zijn Nani, Ricardo Quaresma, Luis Figo, Bryan Ruiz, Peter Schmeichel en Maniche.