WeerLissabon.nl

Openbaar vervoer in Porto

De Portugese stad Porto is voor veel vakantiegangers de perfecte bestemming voor een stedentrip. Het fijne klimaat en de vele bezienswaardigheden zijn voor veel reizigers een reden om af te reizen naar Noord-Portugal. Je kan het historische centrum van Porto ontdekken en genieten van de lokale keuken. Bovendien is het weer in plaatsen als Lissabon en Porto erg goed. Als je eenmaal in Porto bent aangekomen kan je op verschillende manieren door de stad reizen, waaronder met het openbaar vervoer. Hieronder vertellen wij meer over de mogelijkheden in het openbaar vervoer van Porto!

Metro in Porto

Porto is relatief grote stad, maar ook wel compact. Dat maakt het voor de vakantieganger alleen maar eenvoudiger. Je kan gebruik maken van de metrolijnen in Porto. Het gaat om slechts zes lijnen, oftewel een stuk minder dan in bijvoorbeeld Amsterdam, Londen of Madrid. Een deel van de metrolijnen loopt ondergronds, het grootste deel bovengronds. Er is wel een verschil met de metro in Nederland, want wij zouden dit eerder een tram noemen. Je kan momenteel in-en uitstappen op ruim 80 verschillende metrohaltes, maar dat aantal zit nog altijd in een stijgende lijn.

Het is voor toeristen het makkelijkste op een dagkaart aan te schaffen voor het openbaar vervoer. Je kan de tickets kopen bij een automaat op de halte of in de zogeheten ‘Andante’ winkels. Vanzelfsprekend kan je ook losse kaartjes kopen, wat uiteindelijk een stuk eerder kan uitvallen. Het is ook mogelijk om een Porto Card te kopen voor een langere periode. Het fijne van de Porto Card is dat je korting krijgt op verschillende attracties en bij meerdere musea. Een beetje apart, maar je krijgt zelfs 20% korting op een huurauto.

Ouderwetse trams in Porto

De kans is groot dat jij tijdens een stedentrip in Porto ook een ouderwetse tram voorbij ziet komen. Er rijden door het centrum een drietal historische trams, waar je ook zelf een ritje in kan gaan maken. Het is het enige onderdeel wat nog is overgebleven uit de tijd van de oude tramlijnen in de Portugese stad. Een ritje in een ouderwetse tram kost slechts 2,50 euro. Wij raden je aan om met Lijn 1 naar Infante af te reizen, het is een mooie en vooral leuke rit.

Fiets huren in Porto

Nederlanders zijn dol op fietsen, maar in Porto is dat toch wel een tikkeltje moeilijker. Het verkeer is niet per definitie chaotisch, maar de smalle straten werken niet mee. Desondanks kan je alsnog een huurfiets regelen en een prachtige tocht naar het strand maken. Vooral de route langs de Douro is echt een mooie ervaring en totaal niet gevaarlijk. Je moet gewoon de rivier volgen en je komt vanzelf uit bij het strand. Het is ook mogelijk om een fietstour door Porto te boeken, een gids zal je onderweg meer vertellen over de historie en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Auto huren in Porto: doen of niet?

Als je geen liefhebber bent van het openbaar vervoer dan kan je altijd nog een auto huren in Porto. Je moet wel zeker zijn van jouw kunsten achter het stuur, want het zal beslist een uitdaging worden. De straten zijn bijzonder smal en het kan aardig druk worden in het centrum. Er zijn ook hele steile delen in Porto, dus daar moet je ook rekening mee proberen te houden. Je kan de huurauto ook eenvoudig parkeren buiten het centrum en er later omliggende dorpjes mee gaan verkennen. De goedkoopste en gemakkelijkste optie blijft wel gewoon de metro.