WeerLissabon.nl

De Portugese stad Lissabon is een ultieme vakantiebestemming voor cultuurliefhebbers. Ontdek de stad van de Fado, bezoek één van de musea en laat je verrassen door het pracht en praal in het centrum. Je kan ook genieten van de Portugese keuken en ontspannen aan het strand, bovendien is het weer in Lissabon erg goed. Je moet je echter ook goed kunnen voortbewegen door Lissabon. Wij raden je aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer in Lissabon. Hieronder vertellen wij meer over de vervoersmogelijkheden en de prijzen.

 

Ticketprijzen voor het openbaar vervoer in Lissabon

Je kan in Lissabon reizen met de metro, de tram, de trein en de ferry. Het gaat eveneens om vier verschillende vervoersbedrijven, namelijk Carris, Metro, CP en TransTejo. De bus is de goedkoopste reismanier in de stad, aangezien je voor een kaartje bij de chauffeur slechts 2 euro moet betalen. De tram kost 3 euro en ook dan zijn er ticket verkrijgbaar bij de bestuurder. Je kan voor tickets ook terecht bij één van de vele verkoopplekken van het vervoersbedrijf Carris. Er zijn ook vaak kaartautomaten aanwezig op de grotere stations.


Losse rit

Er zijn twee verschillende tickets verkrijgbaar voor een losse rit in het openbaar vervoer. Je kan een zogeheten 7Colinas kaart of een VivaViagem aanschaffen. Het ticket gaat pas in werking als je hebt ingecheckt, dus het is ook mogelijk om het kaartje voor een langere periode te bewaren. Vergeet trouwens nooit om in te checken, aangezien er veel controles worden uitgevoerd en je flinke boetes kan krijgen.


Dagkaarten

Het is voor de gemiddelde toerist makkelijker om een dagkaart te kopen voor een bedrag van 6,40 euro. Je mag voor een periode van 24 uur onbeperkt reizen met vrijwel alle vervoersmiddelen, alleen de trein en de ferry tellen niet mee. De duurdere dagkaart van 9,55 euro geeft wel toegang tot de ferry. De kaart van 10,60 euro is ideaal voor reizigers die van plan zijn om ook te reizen met de CP trein.


Reizen op saldo

In Nederland kennen wij de OV-chipkaart, die je kan oplopen met een zelf gekozen bedrag. Je kan vervolgens in en uitchecken tot je saldo op is. In Lissabon bestaat er een gelijk fenomeen, namelijk de VivaViagem en de 7Colinas. Beide kaarten werken eigenlijk precies hetzelfde. Je koopt een kaart voor 50 eurocent en die kan je vervolgens opladen met een bedrag naar eigen keuze. Het scheelt flink wat gezeur en tijd. Daarnaast is het ook goedkoper, al scheelt het niet heel erg veel.


Lisboa Card voor toeristen

De toeristen kunnen ook voor het gemak kiezen met een Lisboa Card. Het is een kaart waarmee je voor een periode van één, twee of drie dagen onbeperkt kan reizen. Je mag met de Lisboa Card gebruik maken van de tram, metro, bus en zelfs de bekende stadslift. Daarnaast krijg je kortingen op tours en gratis toegang tot musea en bezienswaardigheden. De kaart is verkrijgbaar vanaf 20 euro tot maximaal 42 euro per persoon.


Waar kan ik kaartjes kopen?

Een kaartje kopen voor het openbaar vervoer kan op verschillende plekken in Lissabon. De gemakkelijkste optie is natuurlijk de kaartmachine op het station. Er zijn vaak ook verkooppunten te vinden op het station. De Carris verkooppunten kom je ook veel tegen in de stad. Overigens is het handig om te weten dat de verkopers je raar zullen aankijken als je om een kaartje vraagt. Er worden in Lissabon namelijk geen kaartjes maar ritten verkocht. Daarnaast raden wij je aan om geen kaartjes bij de chauffeur te kopen, aangezien dat verreweg de duurste optie is. Je kan beter reizen op saldo of kiezen voor een dagkaart. De vervoerders in Lissabon geven overigens ook nog een korting aan reizigers 65 jaar of ouder.